Dýňová rehabilitace

2. listopadu 2012 00:24 by paní SinglíkováCappuccino s paní Singlíkovou

Dýně jsem chtěla vynechat. Opravdu jsem vás chtěla připravit o výtečnou polévku i ilustrační fotečku.

Nejsem totiž příznivec amerických pompézních svátků a zvláště halloweenské Jackovy lucerny (rozuměj: vydlabané dýně se svíčkou) mi připomínají totalitní lampiónový průvod na oslavu Velké říjnové, která se udála v listopadu….

Jenže pak jsem si s kamarádkou Terezkou dala dýňovou polévku v Grossetu na Brumlovce a byla to taková nebeská mana, že jsem doma ještě ten večer rozčtvrtila, vydlabala a na kostičky nakrájela dýni, která se předtím fotila – mimochodem nožky jsou té samé Terezky – a uvařila si mňam polévku, kterou jsem vylepšila zázvorem a chilli papričkami.

A také jsem zjistila, že Halloween není žádný úplně typický americký svátek, ale původem keltský. A do Ameriky se dostal až v 18. století s irskými přistěhovalci. Důkaz toho, co s člověkem dělají předsudky. Dýni jsem tedy vzala na milost, ba co více – rehabilitovala jsem jí - a věnuju jí tento článek , fotky a hlavně recept na polévku, která zaručeně bude chutnat i všem polévkovým odpůrcům.

Zkuste a pak mi napište!!

Fada beo an Pumpkin!! To je prý irsky „ Ať žije dýně“!! Věřili byste tomu?

Tak ještě irsky - Bon appetite!!

Dýně

 

Pikantní dýňová polévka

4 porce, snadné

Ingredience:

  • 1 menší dýně hokkaido hezky oranžová
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička másla
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 – 3 sušené chilli papričky
  • 2 hrsti čerstvých lišek
  • dýňový olej
  • sůl
  • 1 kostka zeleninového bujonu - fakultativně

Příprava:

Dýni rozkrojíme a vydlabeme semínka včetně vláknitého vnitřku. Nakrájíme jí na srpky a ty potom na kostičky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nahrubo. V hrnci rozpálíme olej a přidáme máslo, jakmile se rozpustí, nasypeme cibuli a za stálého míchání osmahneme. Po chvíli přidáme nakrájenou dýni a mícháme, aby se ingredience nepřipekly a po chvíli zalijeme vodou, tak aby přísady byly ponořeny. a Osolíme, přidáme kousky zázvoru, celé sušené chilli papričky a přivedeme k varu, necháme bublat a pokud je třeba podléváme vodou. Asi po 30 – 40 minutách je dýně měkká. Doba varu závisí na typu a kvalitě dýně a na velikosti nakrájených kostek. Dolijeme vodou do potřebného množství, ještě provaříme, vyndáme chilli papričky , kdo chce , může i zázvor a potom tyčovým mixérem rozmixujeme najemno.

Toto je základ pikantní dýňové polévky, komu se zdá chuť mdlejší, přidá půl nebo kostku zeleninového vývaru. Já to ale v této variantě nedělám.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej a rychle osmahneme lišky nakrájené po vlákně na větší kousky. Trvá to velmi krátce, asi 2 – 3 minuty než změknou, nezapomeňte je přitom promíchávat, aby se nepřipálily.

Horkou polévku nalijeme do talířů nebo misek a navrch nazdobíme lišky, pokapeme dýňovým olejem a servírujeme.

Rada paní Singlíkové:

Vybírejte krásné oranžové nepopraskané menší dýně. Ta, z které jsem uvařila čtyři vydatné porce této polévky, měla 800 gr. Takovou krásnou dýni také nemusíte loupat, slupka se

rozvaří a rozmixuje. Na krájení dýně použijte velký a ostrý nůž, dýně je velmi tvrdá, což vás může překvapit , ale nebojte, při troše šikovnosti, půjde vše jako po másle.

Vychytávka:

Pokud nemáte zrovna k dispozici čerstvé lišky, nahraďte je hlívou ústřičnou, ta je k dostání celoročně běžně v supermarketech. Hlívu nekrájejte, ale trhejte po vlákně.

Polévka 

podpis Vaše Singlíková

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy