Dýňový humus

7. ledna 2015 13:35 by paní SinglíkováArchiv receptů | malá jídla | předkrmy a čekačky

Tento recept jsem objevila v knize „ Le Pain Quotidien“, kterou jsem si koupila z New Yorku poté, co jsem několikrát navštívila restauraci – spíše bych řekla bistro – stejného jména. Už jsem podle ní vařila Pórkovou polévku s kari a ještě toho určitě uvařím více, protože celá knížka je nápaditá a experimentovat podle ní stojí zato. Zkoušela jsem dýňový humus s cizrnou, bylo to dobré, ale tohle je originální a takové jiskrné. Změnila jsem trochu poměr ingrediencí a přidala citrón. Takto se mi humus zdá ještě více sexy. Jednoduché, zdravé, syté a vtipné. Co víc si přát!

Ingredience

  • cca 400 g upečené dýně hokaido
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce tahini pasty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kmínu
  • špetka mleté skořice
  • mořská sůl
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • lístky čerstvého tymiánu dle chuti

Příprava

Dýni nakrájíme na klínky, tuto – tedy hokaido – nemusíme loupat, což je nesporná výhoda, protože i tak budeme chvíli zápasit s nakrájením. Chce to opravdu ostrý větší nůž. Klínky dýně spolu se stroužky neoloupaného česneku zabalíme do alobalu a pečeme v troubě předehřáté na 220oC asi 30 minut. Necháme ve vypnuté troubě ještě asi 15 - 20 minut dojít. Balíček vyndáme, rozbalíme a v míse necháme vychladnout. Česnek vyloupneme, jde to velmi snadno jen mezi dvěma prsty, přidáme tahini, kmín, sůl, olivový olej, skořici a tymián. Tyčovým mixérem rozmichujeme na jemné pyré. Posypeme dýňovými semínky. Humus podáváme s čerstvou zeleninou nakrájenou na kousky, například s řapíkatým celerem, okurkou nebo mrkví. Můžeme doplnit i chipsy nebo crackery.

Rada paní singlíkové

Opatrně se skořicí, dodá humusu nezvyklou orientální chuť, ale mně jednou ujela ruka a humus byl více nasládlý než bylo třeba, a i když jsem se snažila vybalancovat chuť přidáním kmínu a citronové šťávy, už jsem to prostě netrefila. Skořice je tak výrazná, že zde platí rozhodně, že málo je více.

Dýňový humus

Vychytávka

Humus vydrží v lednici několik dní, takže Singlíkovi se námaha se zpracováním dýně vyplatí a každý den objeví trochu jinou chuť, jak se všechny přísady krásně víc a víc kamarádí.

Dobrou chuť

podpis Vaše Singlíková



Co ještě by vám mohlo chutnat

Hráškový humus s koriandrem

Hráškový humus s koriandrem

Comments (5) -

Micheal
MichealUnited States
16. 2. 2015 3:30:36 #

Wenger should take a look at the lad Morrison at Reading,a young English centre half that heads the ball all day long and has a bit of pace to his game.I reckon a bid of about 6to 7 mil will get him as it looks as if Reading are going down and will need the cash next year.

Review
ReviewUnited States
26. 2. 2015 18:39:09 #

I  believe  this website   holds  some really   great   information for everyone. "Anger makes dull men witty, but it keeps them poor." by Francis Bacon.

jubiler
jubilerUnited States
27. 2. 2015 19:00:25 #

Third Flower

Rex Senna
Rex SennaUnited States
4. 3. 2015 8:53:01 #

Automate your advertising With <a href="http://goo.gl/KfC5aI">Fast Auto Commenter</a>. Reach thousands of people in just a few minutes! Now on sale.

Dreama Prehn
Dreama PrehnUnited States
2. 4. 2015 13:15:56 #

Hmm it looks like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I'll just sum it up what I had written and say, I'm thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I'm still new to the whole thing. Do you have any helpful hints for novice blog writers? I'd definitely appreciate it.

Comments are closed

RECEPTY
PANÍ SINGLÍKOVÉ


METABOLIC
BALANCE


CAPPUCCINO
S PANÍ SINGLÍKOVOU


CESTOVÁNÍ
S PANÍ SINGLÍKOVOU


SHOPPING
S PANÍ SINGLÍKOVOU


La Cucina Italiana

Top kulinářské blogy

Poslední články